Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Welkom bij Gaaf voor Mama

Helweek

Uitgeverij Boom Nelissen heeft het boek van de Noorse auteur en mental coach Erik Bertrand Larssen, HELWEEK, uitgebracht. Aan mij de vraag of ik een helweek wilde doen. Ik heb er over nagedacht en gelezen op www.helweek.nl en al vind ik het nog zo mooi waar zo’n Helweek voor werkt, ik heb het niet gedaan. Het helpt om: Bewuster te worden van gewoontes en de modus waarin je zit; Grenzen te verleggen: bijvoorbeeld op dag 4 ga je aan de slag met jouw grootste angst; Een nieuwe norm te stellen: ik kan veel meer dan ik dacht! En je gaat zo aan de slag: Een do it yourself-methode gebaseerd op de ontgroeningsweek (helweek) van het Noorse leger; Een intensief programma gedurende 7 dagen: een dag begint om 5.00 uur met een uur sporten en eindigt om 22.00 uur. Donderdag is het zwaarst want dan slaap je niet; Confronterend en grensverleggend: je maakt een lijst van alle to do's en gaat hier flink mee aan de slag!

Ervaring

Met deze belangrijk punten in mijn achterhoofd besloot ik om er toch over te schrijven op Gaaf voor Mama en ik vroeg op Facebook of er vrijwillige testers waren. Er reageerden twee dames! Ieke Koopmans ontving uiteindelijk Helweek van Erik Bertrand Larssen en ging serieus aan de slag. Hieronder haar ervaring. Bedankt Ieke dat jij hebt willen testen en jouw bijzondere ervaring wilt delen!

Ieke: “Helweek, een boek dat je meeneemt naar de belangrijkste week van je leven. Dat is een mooi gegeven, maar hoe? Ik wilde dat weleens ervaren, dus op naar een Helweek waarvan ik achteraf alleen maar kan zeggen dat ik blij ben dat ik dit heb gedaan. Allereerst moest ik het boek ter voorbereiding lezen. Het is helder geschreven en de opdrachten per dag zijn duidelijk omschreven. Een lijst maken met je goede en slechte gewoontes, jezelf afvragen wat je wilt veranderen, maar ook je psyche instellen op de week die komen gaat, waarin er een andere routine van je wordt verwacht. Om 05:00 uur opstaan klonk me niet bepaald als muziek in de oren, maar het gekke is, dat het went en dat het eigenlijk best lekker is om vroeg uit de  veren te zijn! Ik had besloten mij er aan over te geven en de Helweek uit te voeren zoals Erik Bertrand Larssen het had geschreven. 

 

Maandag 20 oktober 2014:

Ik was voor de wekker wakker! Dat gebeurt zelden, maar ik verheugde me echt op wat er ging komen. Op het programma stond onder andere elke dag één uur sporten, dus hup! Even een shakeje, sportkleding aan ( die lag op advies al helemaal klaar)

Mijn spieren waren nog niet gewend aan al deze drukte op de vroege ochtend en dat was te merken ook. Ik wilde wel, maar het ging niet soepel en mijn snelheid was vooral langzaam. Maar goed, ik had het toch maar gedaan en ik voelde me ondanks dat erg energiek.

Thuis gekomen had ik nog tijd om de kattenbak vast te legen en de vaatwasser uit te ruimen.

Op mijn werk ben ik ook voortvarender te werk gegaan. Ik kreeg de dingen makkelijker af! De dag is omgevlogen.

's Avonds moest ik nog lesgeven, maar ook dat verliep goed en ik heb dat ook met de volle inzet gedaan.

Wat me opviel was dat ik me vandaag rustiger en beter voelde, lekkerder in mijn vel. De rust had ook te maken met het feit dat je geen social media mocht gebruiken. Althans niet tijdens werktijd. Dat scheelt een hoop informatie, wat je anders weer moet verwerken. Geen social media = rust!

Dinsdag 21 oktober 2014:

Het thema van vandaag was focus en modus.

Vandaag hoefde ik niet naar Gouda om te werken. Maar ook op dag 2 moest ik gewoon om 05:00 uur opstaan!

Ik had besloten te gaan zwemmen. Om 06:50 stond ik bij het zwembad. Er ging een wereld voor me open, het was om 07:00 uur al hartstikke druk, dus blijkbaar was ik niet de enige die 's ochtends vroeg opstaat om alvast te sporten.

Na ongeveer 40 minuten zwemmen vond ik het mooi geweest.

Ik had een lijstje gemaakt van wat ik vandaag wilde doen:

Studeren

Plan voor Alles is taal

En natuurlijk moest ik ook nog lesgeven.

Ik heb bij alles wat ik deed mijn focus scherp weten te houden. Daarnaast had ik de sociale media al op een redelijk laag pitje staan. Het scheelt enorm, als je niet wordt afgeleid!

Alles voelt veel beter en ik heb ook echt zin om zaken aan te pakken, die al veel te lang op zich laten wachten.

Aan het eind van de dag had ik mijn lijstje afgewerkt en kon ik voldaan gaan slapen.

Woensdag 22 oktober 2014:

Planning was het toverwoord van vandaag!

Ik had het wel iets zwaarder met opstaan en heb er dan ook 10 minuutjes bij gesmokkeld. Uiteindelijk kwam toch het besef dat ik dit zelf wilde en dus in actie moest komen.

Het verbaast me nog steeds wat je allemaal op de vroege ochtend kunt doen;

yoga, vaatwasser uitruimen, kattenbak verschonen, een stukje lezen.

Voor vandaag had ik een planning gemaakt, maar die moest ik bijstellen omdat ik later op de avond slecht nieuws kreeg van een goede vriendin. Afijn, op mijn werk heb ik ook een planning gemaakt en eerst eens gekeken welke zaken prioriteit hadden. Deze keer heb ik me niet laten afleiden door allerlei e-mail die de hele dag je box instroomt. De verleiding was er af en toe wel om meteen te gaan kijken wie er gemaild had, maar ik kon me gelukkig aan mijn planning houden: eerst dit, dan dat!

Donderdag 23 oktober 2014:

Heldag!

Het opstaan viel me wederom zwaar en ik heb er dan ook weer 10 minuutjes liggen snoozen.

Maar ik voelde ook de spanning van deze bijzondere dag.

Ik ben gaan hardlopen en dat ging erg lekker! Daarna was ik weer vol energie en met dat gevoel ben ik ook naar mijn werk in Gouda gegaan. Het devies was om zoveel mogelijk de auto, tram, trein of bus te mijden, maar het ging me iets te ver om op de fiets naar Gouda te gaan :-)

Vandaag mocht ik helemaal geen social media gebruiken. Ondanks dat het in het begin onwennig is, geeft het zoveel rust! Geen afleidingen en geen info waar je eigenlijk niks mee doet, maar wat wel in je hoofd blijft hangen. Mijn mobiel lag op mijn bureau, dus toen mijn hand automatisch naar mijn telefoon ging om toch even te kijken heb ik mijn telefoon direct in mijn tas gedaan!

Op mijn werk heb ik me weer gedwongen te concentreren op de prioriteiten en niet op datgene wat allemaal ad hoc voorbij komt. Het was fijn om mijn mailbox zo goed als leeg te hebben aan het eind van de dag.

's Avonds heb ik nog gestudeerd en aan mijn plan voor Alles is taal gewerkt.

Om 23:00 taaide Ramon af en ging naar bed. Daar zat ik dan alleen met de computer, mijn administratie en een stel katten die niet begreep wat ik zo laat nog aan het doen was.

Ik nam mijn administratie mee naar beneden en ben daar alles gaan uitzoeken. Het ruimt heerlijk op! Wonder boven wonder viel het me mee om de nacht door te gaan. Zolang je actief bezig bent is dat prima. Rond een uur of 04:00 kreeg ik het wel even zwaar. Het is ook zo raar om van alles te doen als je bij de over- en achterburen om de beurt de lichten ziet uitgaan, wetende dat zij lekker gaan slapen en jij nog een etmaal te gaan hebt.

Om 05:00 ben ik lekker in een warm bad gestapt en heb ik me voorbereid op de vrijdag.

Vrijdag  24 oktober 2014:

Het ging beter dan gedacht!

Toen ik in de trein zat, heb ik toch nog 15 minuutjes slaap meegepikt. Maar daarna ging ik net zo makkelijk weer over op de orde van dag en van mijn missie, helweek volbrengen!

Op mijn werk heb ik na de lunch even een inkakmoment gehad, maar door op te staan en even rond te lopen was dat al snel voorbij.

Ik heb nog een stukje door de stad gewandeld in de avond.

Het weekend:

Zaterdag moest een “happy saturday” worden. De focus lag op positief zijn. Daar hoort ook een lijst bij, waarop de dingen staat waar je goed in bent.

Het is toch raar dat ik dat moeilijk vond. Maar toen ik over de schroom heen was, heb ik toch een paar mooie dingen opgeschreven:

Ik ben goed in:

Piano spelen

Zingen

Lesgeven

Luisteren naar anderen

Contact maken

Een goede sfeer creëren

De lijst kan nog wel wat aanvulling gebruiken, dus ik ben nog niet klaar!

Deze moest echt een dag worden, waarin alles positief bekeken moest worden. En eigenlijk is dat best lekker.

Zondag, de laatste dag!

Een dag om terug te blikken en je leven in perspectief te plaatsen.

De afgelopen week heeft me vooral daadkracht gebracht en vertrouwen in mezelf. Daadkracht om de dingen te doen die je wilt doen. Een lijst maken en deze afwerken geeft inzicht en rust.

Een planning maken voor een dag, een week, een maand of een jaar.

Het vertrouwen in mezelf zorgt ervoor dat ik me krachtiger voel. Ik besef dat alles vanuit mijzelf komt en dat hetgeen ik wil uitstralen ook mijn beslissing is. Door daar bewust mee om te gaan, voel ik me minder snel uit het veld geslagen als  iets tegenzit. Ik ben van nature positief, maar ik kan ook heel goed blijven hangen in het gevoel dat ik niet goed genoeg ben. Door deze week ben ik tot het inzicht gekomen dat ik goed bezig ben en dat uitdagingen leuk zijn en dat tegenslagen juist de mooie hobbels zijn om te nemen.

Het toverwoord voor mij is “doen”. Wat wil/ moet ik doen om te veranderen, om mijn zaken op orde te krijgen? Larssen geeft ook als opdracht om datgene te doen waar je bang voor bent. Je angst overwinnen en vervolgens ervaren dat deze onterecht is. Ik heb dat gedaan door een klant te bellen, waar wat ontevredenheid heerste. Door open te praten, was de lucht geklaard en werd de klant in mijn hoofd geen boze pitbull.

Uiteindelijk zijn het mijn eigen gedachten en aannames die vaak mijn richting bepalen en daardoor vaar ik soms op het verkeerde kompas.

Zondag en maandag en eigenlijk nog steeds, moest ik alles verwerken van de afgelopen week. Het heeft echt wat met me gedaan. Ik was diep gegaan en dat heeft me emotioneel ook geraakt. Ik besef dat ik meer kan dan ik dacht, er zit nog meer kracht in me en die kan ik gebruiken! Het is geweldig dat ik een switch heb kunnen maken en dat ik nu goed in mijn vel zit.

De Helweek is een aanrader, het is confronterend, praktisch en duidelijk.

Soms heb je een zetje nodig om je de goede richting op de duwen. Dit kwam precies op tijd voor mij, ik had het nodig.

Sterker nog, ik heb mijzelf ook weer een sportief doel gesteld: de halve marathon van Den Haag in maart 2015!"

 

Erik Bertrand Larssen