Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/c/e/e/gaafvoormama.nl/httpd.www/templates/gaafvoormama_3_1200/functions.php on line 182

Welkom bij Gaaf voor Mama

Hands Off makes you melt, not our planet

De eerlijke chocolade van Hands Off My Chocolate kende ik natuurlijk al, net als de plant-based versie. Ken je de Vegan Almond Bites bijvoorbeeld al? Verrassend lekker en ook nog eens vegan. Een knapperige zoet-zoute amandel, omhuld met vegan choco. Mjam, de perfecte Sweet and Salty snack. Ik las toen al: “met een minder grote CO2 impact op het milieu.” Dus ik weet dat het chocolademerk volop bezig is met onze planeet.

Maar toen ik op 31 maart een persbericht ontving over een 100% plantaardige VarkensHaas, had ik het vermoeden dat het om een 1 april grap ging. Niets bleek minder waar toen ik op 4 april een smakelijk pakketje ontving mét uitleg.

VarkensHaas

Hands Off My Chocolate lanceert een 100% plantaardige VarkensHaas. “De knipoog naar de traditionele chocolade paashaas is een statement om aan te tonen hoe vervuilend melkchocolade is voor de planeet.” Stop, wacht: Wat zeggen ze daar? denk ik meteen. Hoe dan? Dat leggen ze natuurlijk verder uit:

“Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat 1 kg melkchocolade evenveel CO2 uitstoot als 1 kg varkensvlees. Hands Off strijdt voor chocolade waar de aarde niet van smelt en stapt daarom per direct over op een volledig plantaardig assortiment. Ze zijn daarmee het eerste grote chocolademerk dat dit doet en hopen met hun transitie andere merken te inspireren.” En dus, staat er nu een VarkensHaas op mijn bureau. Een schattig figuur, maar met Pasen zet ik er zeker mijn tanden in.

Hands Off nu 100% plantaardig

Terwijl ik naar de VarkensHaas kijk lees ik toch nog even verder in de informatie van Hands Off. Ze laten weten dat we in Nederland per persoon gemiddeld maar liefst 4,5 kilo (!) chocolade per jaar eten. Whoh! Met een piek tijdens de Paasdagen. Niet zo gek natuurlijk met al die heerlijke paaseitjes en paashazen in de winkel. “Dat de productie van melkchocolade een grote impact heeft op het klimaat is voor veel mensen echter onbekend. Recent onderzoek toont aan dat melkchocolade net zo vervuilend is als varkensvlees, en zelfs vele malen slechter dan kippenvlees. Voor Hands Off de aanleiding om per direct over te stappen op een 100% plantaardig assortiment.” Ik heb er nog nooit zo over nagedacht, maar het is een eye opener voor mij.

Dat bleek het ook voor Kitty Smeeten, oprichter van Hands Off My Chocolate: “Toen ik voor het eerst hoorde hoe vervuilend melkchocolade is, schrok ik mij rot. Door de koemelk in onze chocolade te vervangen door een plantaardig alternatief kunnen we de CO2e-uitstoot met meer dan 40% verminderen. Echt een enorm verschil!”

Zonder koemelk

Hands Off My Chocolate is het eerste in de supermarkt verkrijgbare chocolademerk dat het assortiment volledig vegan maakt. De koemelk is vervangen door rijstmelk en gemengd met hazelnootpraliné, waardoor de chocolade net zo romig en vol van smaak is als normale melkchocolade. Hands Off strijdt voor chocolade waar de aarde niet van smelt en de eerste stap daarin is overgaan op een 100% vegan aanbod. Later dit jaar streven we naar 100% ontbossingsvrije chocolade en willen we onze uitstoot in de toekomst nog verder reduceren en compenseren.