Gaaf voor Mama

faceboekicoon

Volg ons op Facebook!

twittericoon

Volg ons op Twitter!

instagram logo-blog-thumb

Volg ons op Instagram!

 

Wat zoek je?

Welkom bij Gaaf voor Mama

7 tips om het graspollenseizoen door te komen

Hattssjoeehhhh! Yep, ik heb hooikoorts en nies dus heel veel als er pollen in de lucht zijn. Weet je dat: 1 op de 5 Nederlanders overgevoelig voor stuifmeel of grassen is.

De start van het pollenseizoen is de periode waarin bepaalde pollen (stuifmeel) van bomen, grassen of onkruiden zich in de lucht verspreiden. Dit kan bij deze mensen leiden tot klachten als je allergisch bent voor deze pollen.

Berk en gras

Ik zie wel op tegen de start van het pollenseizoen. Het afweersysteem ‘vecht’ dan tegen de pollen die door de lucht zweven en het stofje histamine komt dan vrij. Daar zijn veel mensen (1 op de 5 dus) overgevoelig voor. De grootste boosdoeners zijn de berk (die grofweg vanaf april bloeit) en de grassen, die vaak vanaf (eind) mei voor problemen zorgen. Best apart dat veel mensen door dezelfde boom en grassen een allergische reactie hebben.

Pollen, wat zijn dat eigenlijk?

Zodra de temperaturen stijgen, bloeien bomen, planten en grassen weer op. Vitakruid legt uit wat pollen eigenlijk zijn: “Wanneer een mannelijke bloem of plant begint te bloeien, veroorzaken ze de zogenoemde pollen; oftewel stuifmeel. Dit zijn voortplantingscellen van een mannelijke plant. De wind en insecten verspreiden de pollen die in de lucht dwarrelen. Eenmaal verspreid is het de bedoeling dat ze op de goede plek belanden, namelijk de stamper: het vrouwelijke deel van een bloem of plant. Vervolgens kiemt het zich in het stempelvocht (afscheiding op de stempel) en vormt het zich tot een stuifmeelbuis. De stuifmeelbuis dringt zich door tot het vruchtbeginsel en voilà: hierdoor vindt de bevruchting plaats.”

Pollenkalender

Al heel wat keren heb ik opgezocht via de pollenkalender wanneer er welke bomen, grassen en onkruiden bloeien. Tja, dan lijkt het wel of ik een jaarrond last heb van pollen.

Veel bomen bloeien in de lentemaanden en de eerste graspollen worden al in mei door de wind verspreid. Maar de meeste grassoorten bloeien midden in de zomer, hierdoor zitten er hartje zomer heel veel graspollen in de lucht. En er zijn zelfs grassoorten die tot in september stuifmeel afgeven. De verspreiding van de pollen is het sterkst op warme, droge dagen met weinig wind. Bij een graspollenallergie heb je waarschijnlijk vanaf mei tot en met de zomer de meeste klachten. Onkruid veroorzaakt ook pollen in de lucht. Veel soorten onkruid bloeien vooral in de maanden juli en augustus. Maar sommige planten kunnen tot in het najaar pollen verspreiden. In augustus is vaak de piek van het aantal pollen te zien. Afhankelijk van de soorten gras waar je allergisch op reageert, kun je dus klachten hebben van maart tot en met september, of zelfs oktober.

Gelukkig woon ik vlakbij zee en lijkt het of pollen hier wat sneller verdwijnen. Dat scheelt. En, wat mij ook recent heeft geholpen is het voedings- en suppletieadvies van Vitakruid. Ik heb de online Vitaminetest op de site va Vitakruid gedaan en daar kwam heel wat uit… dat komt ook omdat ik in de overgang ben. Lang verhaal kort: Ik heb een behoorlijke serie potjes besteld en ben het aan het gebruiken (natuurlijk geheel volgens het advies). Op mijn programma staan: Magnesium 200 Complex®, Multi Dag & Nacht® Vrouw 50+, Visolie 1400 TG® met D3, Gebufferde vitamine C, Quercetine, Ribes Nigrum tinctuur en Symflora®Basis. Het heeft lang niet allemaal met de pollenallergie te maken. Wel merk ik dat ik fitter ben, ook nu de hooikoorts opkomt. 

Vraag blijft: hoe kom je het pollenseizoen zo ongeschonden mogelijk door? Vitakruid geeft 7 tips om het leed een beetje te verzachten tijdens én daarvoor…

1.            Eet dagelijks een theelepel rauwe honing van de lokale imker uit jouw omgeving. 

2.            Neem een douche voordat je gaat slapen om de pollen van je af te spoelen. 

3.            Smeer vaseline of kokosolie aan de binnenkant van en rondom je neus zodat de pollen je slijmvliezen moeilijker bereiken. 

4.            Vermijd histaminerijke voeding zoals zuivel, oude/belegen kaas, tomaten, spinazie, champignons, droge worst, varkensvlees en sojasaus. 

5.            Eet meer histamineverlagende voeding zoals wilde vis, verse biologische groenten en fruit, jonge kaas, eidooiers, kokosolie en glutenvrije granen.

6.            Check de pollenkalender. Hier kan je bijhouden wanneer de pollenplanten bloeien, hoe ze eruitzien en hoeveel stuifmeel er vandaag in de lucht is.

7.            Vermijd pollen/contact met stuifmeel zoveel mogelijk, zet een zonnebril op bij mooi weer de pollen je ogen niet kunnen bereiken en ga een dagje naar het strand in plaats van naar het bos als het stuifmeel rondvliegt door de lucht.

8.            Ontdek voedings- en suppletieadvies voor tijdens de pollenperiode. Van Gebufferde Vitamine C® en Quercetine 250 met Phytosome® tot Ribes Nigrum tinctuur en Symflora®Basis: Vitakruid heeft alles om jouw lichaam tijdens de pollenperiode te ondersteunen. Variërend van producten voor een goede voorbereiding tot maximale ondersteuning in het pollenseizoen.